Wortelkanaalbehandeling

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk?

Op het moment dat het weefsel in het wortelkanaal ontstoken is of ontstoken is geweest, dan zal er een behandeling moeten plaatsvinden. Tandweefsel raakt meestal ontstoken door tandbederf, een lekkende vulling, een harde klap op uw tand of door Bacteriën. Op langere termijn kan de pulpa hierdoor afsterven en ook een ontsteking in het kaakbot veroorzaken. Ontstoken tandweefsel geneest helaas niet meer. Het is een onomkeerbaar proces.

Een ontstoken wortel van de kies of tand kan veel pijn geven, maar ook een tijd onopgemerkt blijven. Om problemen te voorkomen, is het dus belangrijk dat u regelmatig een controle bij de tandarts inplant.

(Een signaal voor een ontsteking kan zijn, dat uw tand/kies                                                                     gevoelig aanvoelt bij het drinken van koude of hete dranken.)

 

Behandeling

 

Uw tandarts maakt eerst een röntgenfoto om de status van de wortelkanalen te bekijken en om te zien waar de ontsteking zit. In de meeste gevallen wordt er na deze diagnose gelijk begonnen aan de wortelkanaalbehandeling. Nadat de tandarts u een plaatselijke verdoving heeft gegeven, maakt hij via de bovenkant uw kies open. Er wordt eerst uw tand of kies open gemaakt en ontstoken weefsel verwijdert. De tandarts reinigt het kanaal met kleine vijltjes en spoelt het met desinfecterende spoelvloeistoffen. De ontstane ruimte wordt opgevuld met rubberstiftjes en afgewerkt met een normale vulling. Omdat de kies verzwakt is, kan een kroon nodig zijn.   

 

Na de behandeling kan enige napijn optreden. Deze is met paracetamol of ibuprofen goed te bestrijden. Mocht de napijn erg lang aanhouden, neem dan contact met ons op.